Laadpaal zakelijk

Filters
27 ProductenPagina 1 van 2
Alfen Alfen Eve Single S-line 11 kW - Type 2 - socket - laadpaal
-25%WD's beste zakelijke keuze
Wallbox Wallbox Pulsar Max 22 kW - Type 2 - 5 meter - laadpaal
-24%Nieuwste model
Wallbox Wallbox Pulsar Max 22 kW - Type 2 - 7 meter - laadpaal
-15%Nieuwste model
Myenergi Myenergi Zappi V2.1 - 7.4 kW - type 2 - 6,5 meter - laadpaal
Beste met zonnepanelen
Myenergi Myenergi Zappi V2.1 - 7.4 kW - type 2 - socket - laadpaal
Beste met zonnepanelen
Alfen Alfen Eve Single Pro-line 11 kW - Type 2 - socket - laadpaal
-29%WD's beste zakelijke keuze
Zaptec Zaptec Pro 22 kW type 2 - socket  - laadpaal
-3%
Zaptec Pro 22 kW type 2 - socket - laadpaal
€1.299,- €1.259,-
EVBox EVBox BusinessLine Satellite (slave) 2x22 kW -  type 2
-19%

Een zakelijke laadpaal kopen

Er zijn eigenlijk twee punten die van elkaar van verschillen in het kopen van een zakelijke laadpaal. De meeste laadpalen zijn voor eigenaren of medewerkers die de zakelijke auto thuis moeten opladen. Maar uiteraard zijn er ook er ook steeds meer bedrijven die één of meerdere laadpalen op de bedrijfslocatie willen hebben en dus een laadpaal kopen voor het bedrijf. Voor een laadpaal zakelijk kopen is voor beide locaties is vaak 1 ding het belangrijkste en dat is; zakelijke verrekening
Er zijn 2 manieren om de stroom zakelijk te verrekenen:

1) De laadpaal is voorzien van OCCP. Wat is OCCP? OCCP staat voor Open Charge Point Protocol en is dus een communicatieprotocol tussen de laadpaal en een centrale backoffie systeem. Deze zorgt ervoor dat een laadtransactie vanuit de laadpaal naar een backoffice gaat waarmee de bankrekening van de eigenaar van de laadpaal is gekoppeld. Daarbij wisselt het ook informatie uit tussen de hybride en/of elektrische auto en het elektriciteitsnet. Wil je automatisch de stroom verrekenen met de werkgever en/of leasemaatschappij, dan moet de laadpaal voorzien van OCCP. Het backoffice systeem wordt vaak gerund door een laadpaalmerk of een softwarepartij zoals E-flux. Om gebruik te maken van hun backoffice betaal je voor een abonnement welke afhangt van een aantal factoren zoals het aantal laadstation. De meeste abonnementskosten voor zakelijke verrekening zijn zo'n 4,50 - 6,00 euro incl. btw per maand, afhankelijk van het merk laadpaal en de software. Per maand ontvang je dan een factuur met alle specificaties.

2) De andere manier is via een interne of externe KWH meter met MID. Een KWH meter is een letterlijk een meter die de hoeveelheid kW meet dat er doorheen gaat. Er zijn laadpalen met een ingebouwde kwh meter, maar je kunt ook een kwh meter in de meterkast laten plaatsen. Deze meet dan alle stroom dat naar de laadpaal gaat via de meterkast. Belangrijk in Nederland (en andere Europese landen) is dat deze is voorzien een MID keurmerk. Het MID keurmerk geeft aan of het geregistreerde aantal kWh mag worden gebruikt voor registraties en verrekeningen voor bijvoorbeeld uw werkgever en/of belastingdienst. De meeste laadpalen die zijn voorzien van OCCP zijn ook voorzien van een geintegreerde KWH meter met MID. Wanneer deze het niet heeft, is deze vaak ook niet voorzien van een KWH meter met MID. Sommige laadpalen hebben wel een kwh meter ingebouwd, maar zonder MID wat wel verplicht is voor zakelijke verrekening. 
Een externe kwh meter voor de laadpaal kan hier in onze webshop gevonden worden. 


Voor en nadelen van een laadpaal met OCCP 
+ Volledig geautomatiseerde verrekening en u heeft er geen omkijken meer naar
+ U kunt zelf verschillende tarieven bepalen. Bijvoorbeeld gratis laden voor medewerkers en betaald laden voor klanten
+ Makkelijk te gebruiken bij meerdere laadpalen van het bedrijf
+ Overzichtelijker systeem wanneer er meerdere laadpalen zijn van het bedrijf

- Je zit aan een abonnement vast
- Duurder dan via externe KWH meter


Voor en nadelen van laadpaal met losse KWH meter
+ Voordeligste manier; je betaalt eenmalig voor een kwh meter van 35 euro voor een 1 fase kwh meter of 79 euro voor een 3 fase KWH meter.
+ Je zit niet vast aan een abonnement
+ Eenvoudig in gebruik, simpel af te lezen het LED scherm op de meter

- Fraude gevoelig, omdat je niet kunt zien welke auto er mee geladen wordt.
- Niet handig en/of overzichtelijk wanneer het bedrijf meerdere laadpalen thuis bij medewerkers heeft hangen.

Zakelijke laadpaal thuis

Om thuis uw leaseauto van de zaak op te laden heeft u in veel gevallen ook een zakelijk laadpaal nodig. U wilt immers dat de laadkosten van uw leaseauto worden doorbelast aan uw werkgever. Bij veel leasemaatschappijen dient hiervoor verplicht gebruik te worden gemaakt van een zakelijke laadpaal met OCCP en een backend als u deze thuis oplaadt. Elke laadsessie wordt geregistreerd en de kosten worden aan het einde van de maand terugbetaald. Thuis opladen met de auto van de zaak wordt hierdoor heel eenvoudig vergeleken met de tankbonnetjes van vroeger en de kosten zijn voor de werkgever.

Bij veel kleinere werkgevers of wanneer u zelfstandige bent is het ook mogelijk om gebruik te maken van handmatige declaratie middels de bovengenoemde KWH meter met MID.

Laadpaal bedrijf

Laadpaal kopen voor het bedrijf? Naast een laadpaal voor de leaserijder thuis zie je ook steeds vaker een laadpaal op kantoor. Voor medewerkers maar ook voor klanten is het fijn als er een laadpaal op de zaak aanwezig is. In bijna alle gevallen wordt er gekozen voor een laadpaal met OCCP en een backend zodat iedereen welkom is om te laden en de laadsessies aan het einde van de maand keurig verrekend worden. Hierbij heb je een laadpaalbeheer software partij nodig waarmee de laadpaal gekoppeld worden. Dat zijn bedrijven als E-flux en Maxem. Dit kan via ons gedaan worden in sommige gevallen, maar sommige bedrijven regelen het zelf. Het is in ieder geval noodzakelijk om de automatische verrekening mogelijk te maken. Wilt een laadpaal met software van één van deze twee partijen via ons, dan dient u dat vooraf aan te geven.

Om de investering zo laag mogelijk te houden is het verstandig te kijken naar de laadbehoefte nu en in de toekomst. Mogelijk is nu een of een aantal laadpalen nog voldoende maar met de snelle opschaling van het aantal elektrische voertuigen kan het maar zo zijn dat over 2 jaar er een klein laadplein moet worden aangelegd. De aanwezigheid van voldoende stroom is hierbij de belangrijkste factor.

Subsidie laadpaal zakelijk

De investering in een zakelijke laadpaal kunnen aanzienlijk zijn. Wanneer het gaat om een laadpaal voor een leaseauto zal de werkgever deze in veel gevallen (deels) vergoeden. Daarnaast krijgen wij veel de vraag of er zakelijke laadpaal ook een subsidie is. Er zijn in 2023, naast de subsidies die op auto's van toepassing zijn zoals de SEPA en MIA, helaas geen subsidies voor laadpalen. Zowel voor een laadpaal thuis als op de zaak niet. Wel kan er gebruik worden gemaakt van de MIA/Vamil regeling. De laadinfrastructuur komt voor ten hoogste van 2.500 euro van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek.